autoput

Техничар друмског саобраћаја

Матурским испитом се проверава да ли је ученик, по успешно завршеном четворогодишњем образовању, стекао стандардом квалификације прописана знања, вештине, ставове и способности, тј. стручне компетенције за занимање за које се школовао у оквиру образовног профила техничар друмског саобраћаја.

Матурски испит састоји се од три независна испита:

  • испит из српског језика и књижевности – траје 3 сата
  • испит за проверу стручно–теоријских знања – траје 2 сата

У наставном плану и програму за образовни профил техничар друмског саобраћаја, стручна знања неопходна за обављање послова и задатака техничара друмског саобраћаја, стичу се у оквиру предмета

  •  организација превоза,
  •  регулисање и безбедност саобраћаја,
  •  моторна возила и
  •  саобраћајна инфраструктура.
automobil

Возач моторних возила

Завршни испит за ученике који су стекли средње образовање и васпитање по наставном плану и програму за образовни профил возач моторних возила реализује се кроз практични рад. 

  Завршни испит се састоји из два дела којима се проверавају прописане стручне компетенције. 

    У првом делу ученик извршава један радни задатак којим се врши стандардизована провера компетенције Управљање теретним моторним возилом (практични део возачког испита). 

    Други део се састоји из једног сложеног радног задатка којим се проверавају остале стручне компетенције прописане Стандардом квалификације.

Машински техничар моторних возила

 У оквиру изборног дела ученик полаже један испит по сопственом избору из групе предмета значајних за знања која ће примењивати у свакодневном извршавању конкретних радних задатака из подручја рада Машинство и обрада метала, а за образовни профил.

Maturski

Машински техничар за компјутерско конструисање

Maturski_ispit2

У оквиру изборног дела ученик полаже један испит по сопственом избору из групе предмета значајних за знања која ће примењивати у свакодневном извршавању конкретних радних задатака из подручја рада Машинство и обрада метала, а за образовни профил.

        Изборни предмет који ученик бира може бити од значаја за даље образовање или за укључивање у рад. Ученик бира један предмет од следећих: (преузми испитна питања и материјале кликом на предмет)

Техничар за роботику

MAturski ispit

У оквиру изборног дела ученик полаже један испит по сопственом избору из групе предмета значајних за знања која ће примењивати у свакодневном извршавању конкретних радних задатака из подручја рада Машинство и обрада метала, а за образовни профил. Изборни предмет који ученик бира може бити од значаја за даље образовање или за укључивање у рад. Ученик бира један предмет од следећих: (преузми испитна питања и материјале кликом на предмет) Флексибилни производни системи, Роботи, Конструисање применом рачунара, Програмирање и програмски језици, Математика.

Scroll to Top